ŽUTI KOLAČ S VIŠNJAMA

ŽUTI KOLAČ S VIŠNJAMA

Sastojci

  8 osoba

  • 5 jaja
  • 1,5 čaša šećera (300 gr)
  • čaša jogurta (od 2 dl, ili 200 gr jogurta)
  • čaša ulja (170 gr)
  • čaše brašna ( ukupno 270 gr)
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 400 - 500 gr višanja
  • malo prah šećera za posipanje kolača
  • vanil šećer
  • čaša = 2 dl
  • Priprema

    1. 1.
      Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca.
      Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer.
      Mutiti još malo, pa odložiti mikser.

      Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom.

      Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo)  i polako ih sjedinjavati sa belancima.
    2. 2.
      Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh (moj pleh je dimenzija 35 x 20 cm). Na testo 
    3.  Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se,  već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
    Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, u rerni sa ventilacijom pečem ga OKO 40 minuta, a da je pečen, vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče, i povlače se ka sredini.
  • Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke. Nemojte načinjati kolač koji se nije potpuno ohladio, jer će biti ''zdudan'' i gnjecav.
  • ⓒBalkanKlik









Primjedbe