ŽUTI KOLAČ S VIŠNJAMA
Sastojci
8 osoba
- 5 jaja
- 1,5 čaša šećera (300 gr)
- 1 čaša jogurta (od 2 dl, ili 200 gr jogurta)
- 1 čaša ulja (170 gr)
- 2 čaše brašna ( ukupno 270 gr)
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 400 - 500 gr višanja
- malo prah šećera za posipanje kolača
- vanil šećer
- čaša = 2 dl
Priprema
- 1.Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca.Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer.Mutiti još malo, pa odložiti mikser.Dodati žumanca, pa ih umešati polako, špatulom.Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo) i polako ih sjedinjavati sa belancima.
- 2.Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh (moj pleh je dimenzija 35 x 20 cm). Na testo
- Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, ja ih vrhom nožića malo gurnem nadole.
Staviti kolač u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač je brzo gotov, u rerni sa ventilacijom pečem ga OKO 40 minuta, a da je pečen, vidi po tome što se ivice testa počinju odvajati od suda u kom se kolač peče, i povlače se ka sredini.- 1.
- Ohladiti kolač, pa ga obilno posuti prah šećerom, pomešanim sa vanil šećerom, i iseći na kocke. Nemojte načinjati kolač koji se nije potpuno ohladio, jer će biti ''zdudan'' i gnjecav.
- ⓒBalkanKlik
Primjedbe
Objavi komentar