Kolač od jabuka


Kolač od jabuka


Kolač od jabuka / za 6 osoba
Sastojci za testo: 200 g brašna, 100 g margarina, kašika praška za pecivo, 100 g smeđeg šećera, 3 kašike jogurta od soje, kesica vanilin šećera i prstohvat morske soli. 
Za fil: 4-5 crvenih jabuka, 750 ml suvog belog vina, 130 g smeđeg šećera, 2 kesice pudinga od vanile, kašičica limunovog soka i prstohvat cimeta. 
Za preliv: 200 ml slatke sojine pavlake, 75 g šećera u prahu, 2 kesice šlag fiksa, kašičica cimeta i 3-4 kašike listića badema.
Priprema:1. U činiju sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilu, so, margarin, jogurt i zamesite glatko testo. Umotajte plastičnom folijom i ohladite u frižideru oko 30 minuta.
  1. Ohlađeno testo stavite razvijte oklagijom, a zatim premestite u kalup obložen masnim papirom. Prstima dobro utapkajte dno, napravite ivicu uz obod kalupa i ostavite sa strane.
  2. Jabuke oljuštite, izvadite semenke, isecite na tanke kriške, prelijte limunovim sokom i pospite cimetom. U šerpi prokuvajte vino i šećer, umešajte puding i još kratko kuvajte.
  3. Dodajte jabuke, sipajte preko testa i pecite u rerni na 180 stepeni 60 minuta. Pavlaku umutite sa šećerom i šlag fiksom. Kolač nafilujte šlagom, pospite cimetom i listićima badema.

Primjedbe