ESTERHAZI – TORTA KRALJEVSKOG UKUSA


ESTERHAZI – TORTA KRALJEVSKOG UKUSA


Za testo:
3 belanceta, 150 g šećera, 75 g lešnika, 2 kašike brašna, 1 kašika gustina, 1 dl vode, malo soli, 1 puna kašičica praška za pecivo
Za fil:
12 žumanaca, 150 g šećera, 1/2 dl svežeg soka od pomorandže, 1 kašika gustina, 250 g putera, 150 ml slatke pavlake, 100 g bele čokolade, 50 g crne čokolade
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Umutite belanca sa 1 dl vode i malo soli, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. Umešajte brašno, gustin, prašak za pecivo i pečene mlevene lešnike. Polako ih sjedinite sa snegom od belanaca. Sipajte u podmazan pleh (prečnika 30 cm) i sve četiri kore pecite po 25 minuta.
U međuvremenu, na pari 30 minuta kuvajte krem od žumanaca i šećera, pa dodajte gustin i sok od sveže ceđene pomorandže. Fil ohladite, dodajte mu penasto umućen puter i sjedinite ga sa kremom od žumanaca. Dodajte čvrsto umućenu slatku pavlaku, pa time filujte sve kore, a preostalim kremom premažite tortu. Odozgo, na krugu od istopljene i premazane bele čokolade, pomoću štapića i istopljene crne čokolade, koja se na belu nanosi u krugovima, napravite esterhazi šaru. Šaru napravite prema svojim umetničkim mogućnostima.

Primjedbe