Torta od sira sa limunom



Torta od sira sa limunom


Sastojci za podlogu:300 gr mlevenog keksa,150 gr margarina,4 kašike šećera
Krem od sira:5 jaja,8 kašika šećera,2 vanilin šećera,sok od pola limuna, malo korice limuna,650 gr svežeg sitnog sira
Krem od pavlake:3 čaše kisele pavlake,4 kašike šećera,2 vanilin šećera
Dekoracija:100 gr šlaga,2 dl kisele vode
Priprema:
1. Rastopiti margarin na laganoj vatri, pomešati sa mlevenim keksom i šećerom i sve zajedno utisnuti u kalup prečnika 26 cm (u kalup staviti papir za pečenje ili alu foliju). Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni da se peče tačno 5 minuta. Obavezno staviti tepsiju ispod kalupa, jer margarin iz podloge može malo da procuri.
2. Dok se peče, za tih 5 minuta pripremiti kremu od sira. Korisno je prethodno sve pripremiti, da se ne bi gubilo vreme. Belanca umutiti u čvrst sneg, dodati šečer, vanilin šećer, pa žumanca. Još malo mutiti , dodati sir i limunov sok. Kad je prošlo 5 minuta, kalup izvaditi iz rerne, namazati kremu, temperaturu smanjiti na 170 stepeni, i vratiti da se peče još 20 minuta.
3. Pred kraj pečenja pripremiti kremu od pavlake. Pavlaku pomešati sa šećerom. Kad su prošla 20 minuta, izvaditi kalup, isključiti rernu, kremu polaku namazati i vratiti u isključenu rernu na još 5 minuta.
4. Izvaditi iz rerne. Torta je još uvek jako mekana. Sačekati da se ohladi, pa staviti u frižider na 24 h.
5. Skinuti okvir sa kalupa i tortu možemo poslužiti. Možemo staviti šlag na krem od pavlake ali i ne mora.

Primjedbe