Tufahije - recept za bosanske
tufahije
SARAJEVSKE TUFAHIJE
- 1 kg jabuka (male, srednje, slatke)
- ½ kg šećera
- 2 vanilin šećera
- nekoliko kapi limuna (prema želji, ali ne morate)
- 1 čaša vode
- 15 dag mljevenih oraha (možete ih pomiješati ili zamijeniti mljevenim bademima)
- tučeno slatko vrhnje
- višnje - za ukras (prema želji)
TUFAHIJE IZ PEĆNICE
- 8 jabuka
- 20 dag šećera
- 8 dag mljevenih oraha
- 1 bjelanjak
- sok 1 limuna
- 1 tučeno slatko vrhnje
- voda
- 2 vanilin šećera
Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Jabuke kuhajte u kipućoj vodi u koju ste prethodno dodali 5 dag šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok. Kuhane jabuke izvadite, a u istoj vodi skuhajte preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 180C. Priredite filu: umutite bjelanjak i dodajte mljevene orahe i vanilin šećer. Kuhane jabuke nafilajte smjesom i rasporedite po kalupu. Pecite u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta. Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom. Prije serviranja na tufahije stavite po žlicu šlaga i po želji ukrasite višnjom.
ⓒBalkanKlik
Primjedbe
Objavi komentar