Orahnjača i makovnjača: Uvijek će biti savršene uz ove trikove


Orahnjača i makovnjača: Uvijek će biti savršene uz ove trikove


Da bi kolač bio ukusan i ispao kako treba, savjet je držati se precizno recepta. No, postoji nekoliko trikova koje domaćice koriste kako bi im orahnjača i makovnjača bile savršene, i to baš svaki put kada ih prave.Na primjer, žumanjci (ili cijela jaja) koji idu u tijesto ne smiju biti hladni, već ih treba ostaviti na sobnoj temperaturi da se zagriju. Zatim, koristiti možete i suhi i svježi kvasac, ali kada koristite suhi, ostavite ga da se digne kao što se to radi sa svježim.Tijekom pečenja, na dno pećnice stavite metalnu posudicu s vrućom vodom jer para pomaže da se tijesto bolje digne, a kolač bude prhkiji. RECEPT  ZA ORAHNJAČU:
Sastojci:
  • 1 vrećica kvasca ili 3 dag svježeg kvasca
  • 40 dag brašna
  • 8 dag margarina
  • 8 dag šećera
  • 2 žumanjka
  • sol, limunova korica
  • 2-3 dl mlijeka.
  • 40 dag oraha
  • 30 dag šećera
  • 10 dag grožđica
  • 2 dl mlijeka
  • limunova korica
  • cimet
  • rum
  • vanili šećer
Priprema:
RECEPT ZA MAKOVNJAČU:
Sastojci:
  • 400 g pšeničnog brašna, bijelog
  • 2 dl mlijeka ( 3.3% masti )
  • 60 g kristal šećera
  • 2 žumanjka
  • limunova korica od 1 limuna
  • 80 g maslaca
  • 20 g svježeg kvasca
  • 2,5 dl mlijeka
  • limunova korica od 1 limuna
  • cimet
  • 20 g grožđica
  • 100 g kristal šećera
  • 1 jaje
  • 300 g mljevenog maka
Priprema:
Za tijesto:Za nadjev:Izradimo tijesto po jednakom receptu kao za makovnjaču. Dignuto tijesto lagano premijesimo, razdijelimo na dva dijela i razvaljamo po pobrašnjenom ubrusu. Tijesto premažemo nadjevom te pomoću ubrusa savijemo i pažljivo istresemo u namazani kalup.
Prije nego stavimo drugu savijaču, premažemo je masnoćom i stavimo peći oko 50 minuta na temperaturi od 220°C. Orehnjaču pošećerimo toplu. Nadjev: Mljevene orahe izmiješamo sa šećerom, opranim grožđicama, limunovom koricom, cimetom, vanili šećerom i malo ruma. Sve prelijemo kipućim mlijekom i ostavimo hladiti.
Za tijesto: Za nadjev: Zamijesiti tijesto od brašna, malo soli, dignutog kvasca, mlakog mlijeka, šećera, jaja, naribane korice limuna i rastopljenog maslaca. Tijesto zamijestiti tako da lako odvaja od posude i da se stvaraju mjehurići. Tijesto pokriti, staviti na toplo mjesto i pustiti da se diže 1 sat.
Tijesto pažljivo podijeliti na dva dijela i ne mijesiti više već tanko razvaljati i namazati nadjevom i saviti u štrucu te staviti obje štruce na papir za pečenje u posudu za pečenje te pustiti da se tako diže još pola sata.
Za nadjev samljeveni mak preliti kipućim mlijekom i kada se skroz ohladi dodati ostale sastojke. Prije pečenja premazati jajetom. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
ⓒBalkanKlik

Primjedbe