Jednostavni kolač s narančom i čokoladom


Jednostavni kolač s narančom i 

čokoladom

Naranča i čokolada! To je jedna od onih izvanvremenskih savršenih kombinacija koje se uvijek skladno nadopunjuju i s kojima nikako ne možete pogriješiti. Dokazuje to i ovaj izvrsni jednostavni kolač s narančom i čokoladom koji uvijek rado pravimo.
Riječ je o jako ukusnom biskvitnom kolaču s dva sloja – svijetlim s okusom naranče, te tamnim slojem od čokolade. No trik je u tome da je smjesa zapravo identična, jedino što smo u drugu polovicu dodali otopljenu čokoladu, tako da se sam kolač pravi brzo i jednostavno. Za samu pripremu prije pečenja neće vam trebati više od desetak minuta!

JEDNOSTAVNI KOLAČ S NARANČOM I ČOKOLADOM – DVA LIJEPA I MIRIŠLJAVA SLOJA

Dok se radi ovaj kolač ne gubi se vrijeme, pa se otapanje čokolade i njeno stavljanje u drugi dio smjese radi dok se prvih desetak minuta peče svijetli sloj. Time se štedi vrijeme, ali i postiže lijep i pravilan prijelaz između dva sloja budući da će se svijetli sloj dovoljno skrutnuti prije stavljanja tamnog sloja.
Ovaj jednostavni kolač s narančom i čokoladom iako je biskvitni nije nimalo suh, a istovremeno je iznimno aromatičan i mirišljav, pa će se dok ga pravite kuhinjom proširiti fini miris naranče i pečenog biskvita. To je baš ono što volimo, savršen izbor za kišni vikend kod kuće i uživanje pod dekicom u ovom odličnom, a istovremeno jednostavnom kolaču.

JEDNOSTAVNI KOLAČ S NARANČOM I ČOKOLADOM

PRIPREMA
KUHANJE
UKUPNO
Jednostavni kolač s narančom i čokoladom jako je ukusan biskvitni kolač s dva sloja koji uvijek rado pravimo.
Autor: 
Serves: 6
SASTOJCI
  • • 3 jaja
  • • 170 grama šećera
  • • 200 grama oštrog brašna
  • • 1 prašak za pecivo
  • • 250 ml jogurta
  • • 100 ml ulja
  • • 1 naranča (kora i sok)
  • • 100 grama čokolade za kuhanje
UPUTE
  1. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka.
  2. Bjelanjcima dodati šećer te umutiti u gustu smjesu.
  3. Ubaciti žumanjke, te sve izmiješati.
  4. U smjesu dodati dio brašna i prašak za pecivo, izmiješati te dodati ostatak brašna.
  5. Dobro izmiješati.
  6. Uliti jogurt, izmiješati, te ulje i izmiješati ponovo.
  7. Naribati koricu od oprane naranče, razrezati je po pola te iscijediti sok.
  8. Dobro izmiksati smjesu da se u cijeloj smjesi osjeti aroma naranče.
  9. Namastiti kalup dimenzija 24x24 centimetra ili 20x30 centimetara, te ga pobrašniti.
  10. Isipati pola količine smjese u kalup te ga staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.
  11. Dok se prvi dio kolača peče, na štednjaku treba otopiti čokoladu za kuhanje.
  12. Natrgati čokoladu na manje komadiće, i na laganoj vatri zagrijavati uz miješanje da se čokolada otopi.
  13. Otopljenu čokoladu sipati u ostatak smjese i dobro izmiješati.
  14. Nakon 10 minuta pečenja izvaditi kalup iz pećnice, preko svijetlog sloja oprezno nanijeti tamni sloj te staviti peći dodatnih 30 minuta.
  15. Kad se kolač malo prohladi, rezati komade i prije posluživanja ukrasiti kriškama naranče i komadićima čokolade.



ⓒBalkanKlik

Primjedbe