Lako za napraviti: Kremasti kolač sa Milka čokoladom


Lako za napraviti: Kremasti kolač sa Milka čokoladom


Kora
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 5 kašika hladne vode
  • 4 kašike brašna
  • jedna kašika kakaoa
  • jedna kašičica praška za pecivo
Krema od vanilije
  • 3 žumanca
  • 250 ml mlijeka
  • 80 grama šećera
  • jedna kesica vanilin šećera
  • jedna kašika gustina
  • 100 grama putera
Krema sa Milka čokoladom
  • 3 jajeta
  • 80 grama šećera
  • 100 grama Milka čokolade (tamne ili mliječne)
  • 100 grama putera
I još
  • šlag ili slatka pavlaka za dekorisanje.

Priprema

  • Ulupati pjenasto bjelanca pa postepeno dodavati vodu uz mućenje. Dodati šećer pa mutiti dok se ne dobije jaka pjena i šećer se istopi. Kada se šećer istopi, dodati žumanca. Umutiti pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom. Dok to radite, rerna se zagrijava na 180 stepeni.
  • Istresti masu u obložen pleh dimenzija 20 x 35 i peći oko 25 minuta. Ohlađen biskvit presjeći vodoravno, da se dobiju dvije tanke korice.
  • Za kremu od vanilije pomiješati mlijeko, brašno, šećer, žumanca i vanilin šećer. Umutiti pa staviti na srednju vatru, uz miješanje, da se skuva. Skuvan fil skloniti sa vatre pa ohladiti. Pjenasto ulupati puter pa mu dodati ohlađenu kremu i umutiti.
  • Za kremu od Milka čokolade pomiješati jaja, šećer i izlomljenu čokoladu pa staviti na paru. Miješati dok se sve ne otopi i sjedini. Zatim ostaviti na pari do 10 minuta, da se kuva, uz miješanje pa skloniti i ohladiti. Ulupati pjenasto puter pa mu dodati ohlađenu kremu i sve umutiti.
  • Na prvu koru nanijeti bijelu kremu, poklopiti drugom korom pa nanijeti Milka kremu i sve na kraju prekriti šlagom ili slatkom pavlakom. Ohladiti pa poslužiti.

ⓒBalkanKlik

Primjedbe