Čuveni Turski recept za baklavu!



Čuveni Turski recept za baklavu!

Kako se pravi turska baklava? Pročitajte naš recept za tursku baklavu.
Potrebni sastojci za tursku baklavu:
- 1/2 kg kora za pitu
- 250 g margarina (za prskanje i podmazivanje tepsije)
- 300 g mlevenih oraha
- 300 g mlevenih badema ili lešnika
- 600 g šećera
- 3 dl vode
- 2 vanilin šećera
Kako se pravi turska baklava:
Tepsiju podmazati margarinom, složiti dve kore jednu na dugu i svaku poprskati margarinom.
Svaku drugu koru posuti mešanim orasima i bademima.
Ređati tako dok se ne utroši sav materijal.
Složenu baklavu iseći na pravilne kvadrate, svaki preseći po dijagonali da se dobiju trouglovi.
Svaki isečeni komad zaliti rastopljenim margarinom.
Pećnicu zagrejati na 200 C i peći baklavu oko 40-50 min.
Pred kraj smanjiti temperaturu na 150 C.
Sirup:
Preliti šećer vodom i dodati vanilin šećer.
Kuvati dok ne postane toliko gusto da sa varjače kaplje kao med.
Pečenu baklavu ostaviti da se ohladi pa preliti toplim sirupom.
Pre služenja ostaviti da upije dobro.
©️BalkanKlik

Primjedbe